China buigt niet voor wensen VS en Europa

Het Chinese ministerie van Milieubescherming heeft de definitieve standaarden voor de toegestane vervuiling in geïmporteerd afval vastgesteld. De percentages zijn gelijk aan de percentages die het ministerie november vorig jaar aan de WTO stuurde.

De export van afval vanuit Europa naar China zal flink afnemen.
Voor smeltslakken, hout, papier, plastic en ferro metalen zal een maximum van 0,5 procent vervuiling gelden. Voor non-ferro metalen zal 1 procent toegestaan zijn, meldt Isri. De belangenbehartiger van de Amerikaanse recyclingindustrie heeft de definitieve standaarden op de eigen website gepubliceerd. Vooralsnog in het Chinees, maar aan een vertaling wordt gewerkt.

China houdt vast aan de percentages die het november vorig jaar al aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO) stuurde, ondanks alle kritiek uit voornamelijk de VS en Europa. Isri gaf gisteren (11 januari) al aan zeer teleurgesteld te zijn in de houding van China. Amerikaanse recyclers zouden op dit moment niet uit de voeten kunnen met de stringente standaarden die China hen oplegt. Isri hoopt dan ook dat China de implementatie van de standaarden wil uitstellen.

In Europa klonk er de afgelopen maanden ook veel kritiek op het nieuwe importbeleid van China. Maar de Chinezen zijn vastberaden om met de nieuwe standaarden het eigen milieu te beschermen. Afgelopen maand legde ook eurocommissaris Margrethe Vestager daarom maar een verzoek bij de Chinese overheid neer om de aangescherpte eisen voor geïmporteerd afval vertraagd in te voeren. Meer lijkt er simpelweg niet in te zitten. China kondigde eerder aan dat de nieuwe importeisen gelden voor schepen die na 28 februari 2018 in het land arriveren.

Anticiperen

Intussen wordt er in Europa volop geanticipeerd op het beleid van de Chinezen. Zo overweegt de Europese Commissie een belasting op plastic, want nu China zijn grenzen sluit voor plastic afval, kan Europa het probleem niet langer exporteren, zo tekende journalisten deze week op uit de mond begrotingscommissaris Günther Oettinger. De Chinese importrestricties zwengelen daarnaast investeringen in de private sector aan. Zo liet Van Werven onlangs weten versneld te investeren in het uitbreiden van recyclingcapaciteit.

Bron: AfvalOnline 16-1-2018