China legt bom onder afvalhandel met VS'

Het Chinese ministerie van Handel heeft besloten importheffingen in te voeren op Amerikaans afval. Het is een reactie op importheffingen op Chinese producenten in de VS.

De importheffingen gelden voor alle soorten afval die China uit de VS importeert, dus ook voor ferro- en non-ferro metalen, opk en plastic. Vanaf 23 augustus geldt een importtarief van 25 procent op dit afval. In april zette China al een importheffing op aluminium schroot.

Volgens Robin Wiener, voorzitter van belangenbehartiger van de Amerikaanse recyclingindustrie Isri, heeft het besluit van de Chinezen “de potentie om te vernietigen wat er nog over is gebleven van de afvalhandel tussen de landen”.

Tegelijkertijd denkt Isri dat de Chinezen zich met de heffing ernstig in de eigen vingers snijden. Van contacten in China heeft de organisatie begrepen dat er mogelijk niet aan de vraag naar het afval voldaan kan worden in China, als het Amerikaanse afval wegvalt. Andere regio’s zouden dit gat niet zomaar kunnen opvullen.

Waarde export

Volgens Isri exporteerden Amerikaanse bedrijven vorig jaar nog voor zo’n 5,6 miljard dollar (zo'n 4,8 miljard euro) aan afval naar China. In de eerste zes maanden van 2018 was de export als gevolg van Chinese importrestricties op afval al teruggelopen. De waarde van de export bedroeg toen 2,2 miljard dollar, zo'n 1,9 miljard euro.

Alternatieve bestemmingen

De vraag is waar de Amerikanen het afval dat ze niet meer kwijt kunnen in China dan wel naar toe gaan brengen. Steeds meer landen in Zuidoost-Azië merken inmiddels dat hun infrastructuur niet bedacht is op de import van veel extra afval. Onlangs maakten Vietnam en Maleisië daarom nog bekend paal en perk te stellen aan de import van afval.

Bron: Afvalonline 14-8-2018