Thailand wil af van grootschalige import afval

De Thaise milieuminister Surasak Kanchanarat wil de import van plastic afval binnen twee jaar in de ban doen. Ook neemt hij maatregelen om de import van e-waste drastisch te beperken.

Om de volksgezondheid en het milieu te beschermen, heeft de Kanchanarat besloten de import van afval aan banden te leggen. Allereerst stopt Thailand met de import van 411 soorten e-waste. Telefoons en kopieerapparaten die nog gerepareerd en hergebruikt kunnen worden, blijven wel welkom. Vervolgens moet de import van plastic binnen twee jaar aan banden worden gelegd.

Kanchanarat erkent dat de importrestricties de eigen recyclingindustrie hard zullen raken. Hij geeft het milieu en de volksgezondheid echter voorrang. Voorkomen moet worden dat Thailand de vuilnisbak van de wereld wordt, tekent de krant The Nation op uit de mond van de milieuminister.

Meer importrestricties

Thailand is niet het eerste land in Zuidoost-Azië dat maatregelen neemt om de import van afval te beperken. Vorige maand nog maakten Vietnam en Maleisië bekend paal en perk te stellen aan de import. Sinds de Chinese importban op afval gaat er steeds meer Europees en Amerikaans afval naar landen in Zuidoost-Azië.

Waarschuwing Bir

Begin mei waarschuwde de internationale handelsfederatie voor de recyclingindustrie Bir al voor importrestricties in landen in Zuidoost-Azie. De Bir zag de exportprijzen voor plastic toen stijgen door de toenemende vragen uit landen als Thailand, Vietnam, Indonesië en Maleisië, maar wees ook op de keerzijde van de verschuivende handel in afval. Landen zouden er ook niet op berekend kunnen zijn veel meer extra afval te importeren met alle gevolgen van dien voor het milieu.