

Fabriek in Amsterdam gaat 17 kton plastic afval scheiden
Plastic Recycling Amsterdam, een joint venture van Umincorp en Milieuservice Nederland, gaat vanaf medio 2019 jaarlijks 17 kton huishoudelijk plastic afval scheiden.
Het samenwerkingsverband van TU Delft-spinoff Umincorp met Milieuservice Nederland in de vorm van de joint venture Plastic Recycling Amsterdam (PRA) bestaat pas twee maanden, maar nu al is de start gemaakt met de bouw van deze fabriek. “Onze plannen waren duidelijk”, legt Umincorp-salesdirecteur Gerbrand Marbus uit. “Ons doel is om de cirkel van de circulaire economie zo klein mogelijk te houden. Veel plastic afval gaat nu nog naar het buitenland. Met PRA willen we ervoor zorgen dat van plastic verpakkingsproducten weer nieuwe hoogwaardige plastic verpakkingen kunnen worden gemaakt.”
Het scheiden van dit huishoudelijk plasticafval gebeurt aan de hand van de zogeheten Magnetische Dichtheid Scheiding (MDS)-techniek, die zich volgens Marbus de afgelopen anderhalf jaar in Biddinghuizen heeft bewezen. “Met deze techniek scheiden we zo’n 1,5 ton per uur. Dat komt neer op 10.000 ton per jaar. In Amsterdam gaan we vanaf medio 2019 17.000 ton huishoudelijk plasticafval scheiden. Het verschil met Amsterdam is dat de binnenkomende stroom plastic schoon in Biddinghuizen is. In de nieuwe fabriek gaan we bron- en nagescheiden plastic afval verwerken, dus komt er ook een was- en maallijn.”
99 procent zuiver plastic
De MDS-techniek, ontwikkeld door TU Delft, werkt grofweg als volgt: de plastic stukjes komen in een magnetische vloeistof. Onder invloed van het magnetische veld groeperen de stukjes zich op basis van hun dichtheid en komen ze in verschillende compartimenten. “We richten ons hiermee voorlopig op de plasticsoorten polyetheen, polypropeen, pet en polystyreen. Uit het bad komen deze plasticsoorten voor 99 procent zuiver”, geeft Marbus aan. “Omdat we alle stappen – van het openen van de plastic afvalzak tot het ontwikkelen van een hoogwaardig eindproduct – in één fabriek uitvoeren, besparen we flink op transportkosten en CO2-uitstoot. Hierdoor maken we de plastic keten vier keer goedkoper, waardoor de businesscase rond plastic rendabel wordt.”
Hoewel de PRA-fabriek dicht bij het Amsterdamse afvalbedrijf AEB komt te liggen en Ingka Group – moederbedrijf van Ikea – deze maand nog in Umincorp investeerde, wil Marbus niets zeggen over samenwerkingsverbanden. “De investering van Ingka Group is op bedrijfsniveau.”
De voorkeur voor Amsterdam, of liever: Metropoolregio Amsterdam, komt door het grote aantal inwoners. “Deze fabriek kan 500.000 inwoners aan. Gezien de grootte van de stad kijken we naar de mogelijkheden om deze fabriek uit te breiden”, aldus Marbus. Hij verwacht niet dat het bij deze fabriek blijft. “Het zou mooi zijn als iedere stad zo’n fabriek krijgt. Zo houden we de cirkel zo klein mogelijk.”
Meer in Amsterdam
PRA is niet de eerste plasticrecyclingfabriek die in de Amsterdamse haven gaat verschijnen. Eerder dit jaar liet IGE Solutions Amsterdam, het voormalige Bin2Barrel, weten een fabriek in deze haven laten te bouwen om niet-herbruikbare plastics te verwerken tot brandstof voor de transportsector en nieuwe kunststoffen. Naar verwachting is deze plasticrecyclingfabriek in januari 2019 gereed.
(Bron: AfvalOnline)