'EC wil duurzaamheidseisen aan batterijen stellen'

Nog dit jaar wil de Europese Commissie een verordening instellen met duurzaamheidseisen voor batterijen die op de EU-markt worden gebracht. In het eerste kwartaal volgt hiervoor een openbare consultatie.

De achterliggende gedachte van een wetgevend instrument met duurzaamheidseisen voor batterijen is dat de Europese Commissie verwacht dat de markt voor elektrische auto’s en energieopslagsystemen de komende jaren enorm gaat groeien. Bij de groei van de productie, het gebruik en de verwijdering van batterijen worden prestaties op het gebied van duurzaamheid, milieu en energie steeds belangrijker.

Daar komt bij dat bij de productie van batterijen onder meer grondstoffen als kobalt en grafiet nodig zijn. Idealiter dienen deze op een duurzame en verantwoorde manier worden ingekocht, waaronder uit gerecyclede bronnen. Daarnaast vindt de EC het noodzakelijk om voorwaarden te overwegen voor het efficiënt hergebruik en recyclen van de batterijen, vanwege hun schaarse waardevolle stoffen.

Ecodesign

De Europese Commissie verwacht in het derde kwartaal van 2019 met een verordening met duurzaamheidseisen voor batterijen te komen. Deze valt onder de Ecodesign-richtlijn.

(Bron: Afvalonline)