Duitse architect ontwerpt kam om oceaan plasticvrij te maken

Pacific Garbage Screening (PGS) is een nieuwe oplossing om uiteindelijk tot schone oceanen te komen. De techniek functioneert zonder netten maar op basis van passieve sedimentatie (bezinking). Het zeeleven wordt niet bedreigd door de methode, aldus het PSG-team.

Het team PGS is opgericht door de jonge architect Marcella Hansch die haar afstudeerscriptie schreef over dit idee. Momenteel bestaat haar team uit zo'n dertig 'vrijwilligers'. Het systeem is gebaseerd op het idee van een drijvend platform met een knolvormig design dat het mogelijk maakt plastic delen uit het water te halen. Snelle stromingen in zee trekken plastic deeltjes tot wel dertig meter diep onder het wateroppervlak, terwijl het plastic lichter is dan water en dus (in tragere stromingen) op het water zou moeten blijven drijven. Vergeleken met water heeft plastic een lagere dichtheid en deze eigenschap wordt gebruikt bij de ontwikkeling van het platform. De knolvormige PGS en zijn onderwaterkanalen remmen de waterstromingen af, waardoor het plastic omhoog komt als gevolg van zijn natuurlijke drijfvermogen. Dan kan het plastic gemakkelijk worden verzameld zonder netten of filters.

Waterstof en CO2

Het ingezamelde plastic wordt gebruikt voor verbranding waarmee energie wordt opgewekt. Recycling van het plastic kan niet, zo zegt de organisatie, omdat de moleculaire structuur is aangetast door het zoute water. Een innovatief alternatief voor verwerking is pyrolyse, dat levert een synthetisch gas op dat vooral bestaat uit waterstof en kooldioxide. Het waterstof kan vervolgens worden gebruikt als energiebron voor brandstofcellen die elektrische energie maken, bijvoorbeeld. De CO2 die bij pyrolyse ontstaat, kan worden gebruikt als een basisvoeding voor het kweken van algen, zodat de CO2 niet in de atmosfeer komt. De algenculturen kunnen worden gekweekt op het wateroppervlak van de Pacific Garbage Screening platforms. De biomassa bestaande uit die algen kan dan weer worden gebruikt om milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare bio-kunststoffen te maken.

Constructie

Het team dat verantwoordelijk is voor de constructie en de ontwikkeling, bestaat uit engineering-studenten die in nauw contact staat met het researchteam. De resultaten worden onderbouwd met experimenten en met studies, gevalideerd, getest op haalbaarheid en efficiëntie en vervolgens geoptimaliseerd. Het primaire doel van het constructie- en ontwikkelingsteam is het zo spoedig mogelijk ontwikkelen en van bouwen van een prototype. Op dit moment is het team aanbeland bij de planning- en constructiefase voor de eerste pilotopstellingen en werkt aan een uitbreiding van samenwerkingen met industriële partners. Het team bouwt nu een stroomkanaal als testopstelling om zelf ervaringen uit de eerste hand te krijgen en om diverse operationele zaken te kunnen verifiëren. Deze projecten zijn de eerste stappen in de richting van de implementatie van een grote opstelling die de werkelijke omstandigheden in de oceanen moet nabootsen zodat de tests de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderen. Gaandeweg wordt het concept continu uitgebreid en verbeterd.

(Bron: EngineersOnline.nl)